Jelenleg nem fogadunk írásokat, az oldalon kizárólag a Stílus és Technika íráskészség-fejlesztő oldal íróinak történetei, illetve meghívott szerzők művei jelennek meg.


Polgári Név                                                                                                 Terjedelem: nagyon sok szó
azutcaahollakom és házszám-de-nem-kötelező
0000 Város-de-nem-kötelező
telefonszám-de-nem-kötelező
a-saját-email-cím
Tematikus besorolás: Sci-fi, krimi, vagy valami ilyesmi


A mű címe
írta: Sikeres Szerző (ha van, akkor az írói név, nem a polgári)

Számos novella vérzett el azon, hogy nem volt megfelelően formázva, és a szerkesztők sokszor olvasás nélkül dobták félre, pedig lehet, hogy az évszázad sztorija volt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a jó történet legyen jól megformázva.
Egy jól megformázott szöveget a szerkesztő szívesebben olvas, mert a sokat olvasó emberek szeme megszokja a formázott szöveget, és könnyebben tud figyelni a lényegre, nem vonják el a figyelmét a zavaró dolgok. Ne ebben lázadjunk, hanem a történetünk legyen elcsépelt sablonoktól és kliséktől mentes.

Word 2003-ban az alábbi formázási beállításokat javasoljuk:
- 2,5-es margók
- Times New Roman, 12-es betűk.
- Végezzük el az alábbi beállításokat:
Formátum menüpont/ Bekezdés/Behúzás és térköz/
Igazítás: Sorkizárt;
Behúzás -Típusa: Első sor; Mértéke: 0,5
Térköz Előtte, Utána: 0 pt, Sorköz: Szimpla

- Írjuk a lap tetején bal oldalra a nevünket és az elérhetőségünket. Jobb oldalra a terjedelmet. (Szóban kérjük megadni! Nem kell a pontos szó szám, hanem kerekítve tízes értékre. Pl.: Ha az adott történet 4353 szó terjedelmű – nem karakter, szó –, akkor 4360-at kell odaírni.)
- 9 sorkihagyás után írjuk fel középre a mű címét.
- Alá középre a nevünket, vagy írói nevünket.
- Egy sorkihagyás után kezdődhet az írás.
- Oldalszámozásnál az első oldalt ne számozzuk, kezdjük a másodiktól. /Az oldalszámozás amúgy nem kötelező :)/
- Láblécben érdemes a nevünket, a mű címét és a dátumot beleírni, szintén a második oldaltól. (Ez sem kötelező)
- Mentés: A fájl nevében szerepeljen a nevünk és a mű címe, ahogy a példában látjuk: "Sikeres-Szerző-A-mű-címe.doc". Ne használjunk szóközt. Szóközök helyett tegyünk kötőjelet.

A párbeszédek miatt végezzük el a következő beállítást is:
- Automatikus számozást ki kell kapcsolni, így: Formátum/ Felsorolás és számozás - itt a legelső lehetőséget NINCS-re kell állítani.
- Párbeszédeknél nem rövid kötőjelet/gondolatjelet használunk, hanem csakis hosszút. Ezt a Ctrl + a numerikus billentyűzet "mínusz" jelével tudjuk leírni. Ez írás közben nem nagyon esik kézre, ezért jó megoldás a dupla rövid kötőjelet használni, melyet a Word "Automatikus javítás" parancsával egy hosszú gondolatjelre cserélünk. (Vagy írás végén az Eszközök/Csere funkcióval)
Az automatikus javító szótárba a következőképpen tudjuk felvenni ezt:
Eszközök/Automatikus javítás menüpont. Írjunk a "Hibás" mezőbe két rövid kötőjelet, majd a "jó" mezőbe egy hosszút. OK gombbal mentjük, ezután valahányszor kétszer egymás után kötőjelet írunk, a Word javítja egy hosszú gondolatjelre. (Kötőjeles szavaknál maradjunk a rövid kötőjeleknél.
Ha nem Word 2003-at használunk, nézzük meg a súgóban, vagy keressünk rá az adott funkcióra akár a Google-ban is, elég jó leírások találhatók.

Letölthető minta

*Minden megjelent novella a weboldalunkról e-pub formátumban is elérhető lesz. Az e-pub formátum elkészítése térítésmentes. (Ettől függetlenül vállaljuk komplett kéziratok e-pub formátumú elkészítését.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése