2016. január 11., hétfő

Győrvári József: A hullarabló

A világosság idejét éltük. Minden az annak megfelelő ösztönös rutinnal zajlott. Egészen addig, amíg a csapat egy távoli tagja rá nem zendített: „Egy nem mozog. Lent van, és nem mozog.” Egyből fújni kezdték a mellette lévők is: „Nem mozog. Lent egy nem mozog.” Sorban adták tovább a hírt egymásnak.
Mi közöm van hozzá, gondoltam. Én aztán nem postáskodok nekik! De amint hozzám ért a riadólánc, valahonnan zsigerből tört rám a kényszer. Azonnal eltaposta az egyénieskedés szikráját. Nem szakíthattam meg a sort, az vadul természetellenes lett volna. Harsogni kezdtem a többiekkel együtt: „Ott lent egy nem mozog.”
A széllel versengve szállt az üzenet, és indult a helyszínre mindenki, akihez eljutott. Mire odaértünk, valahonnan már én is tudtam, mi a teendő.
Kört alkottunk, ahogy az őseink és azok ősei a létezésünk kezdete óta. Ő középen feküdt alant, mozdulatlanul, természetellenes pózban. A folyamatosan érkező újak csatlakoztak a szertartáshoz. Egyre dagadt a kör.
Szívtuk magunkba a lent heverő testből kiáramló lélek foszlányait. A felhalmozott tudást, az emlékeket és mindent, ami őt alkotta. Belénk épült, a részünkké vált. Egy morzsányival gyarapította a közösség egyedről egyedre öröklődő ismeretanyagát a világról.

Pihenj az örök mozdulatlanságban, testvérünk! Magunkba fogadtunk.

A Másfajta hirtelen bukkant fel.
Általában messziről észre szoktuk venni. De most valami mögül váratlanul lépett elő. Sokkolóan hatott ránk, pedig nem láttuk nála a varázságat, aminek messzire zengő hangjával le tudta rántani bármelyikünket a mozdulatlanságba. Még egészen magasból is.
A riadalom egyeseket azonnali menekülésre sarkallt. A bátrabbak nem hagyták el a helyüket. - Persze én sem! - Csak rettegve, feszült izmokkal meredtek a kegyetlenségéről ismert ellenségre. Vajon mire készül?
Hatalmas, undorító, törvényt nem ismerő lényként szinte bármit megtehetett. Most sem hazudtolva meg szörnyű valóját, egyenesen a társunk testéhez ment és magával ragadta. Egyként hördültünk fel. A szertartás megszakadt!
Miért tett ilyet? Talán éhes volt?
És mintha ennyi borzalom nem lett volna elég, még vérmesen felénk támadt, miközben artikulátlan hangokat adott ki magából:
Hess, ronda varjak! Hess, hess!
És mi szétrebbentünk.

-
vége -

A műre a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc érvényes. - ami röviden annyit tesz, hogy a művet a felhasználó (az oldalt látogató) másolhatja, többszörözheti, továbbadhatja, amennyiben feltünteti a szerző nevét és a mű címét, de kereskedelmi célra nem használhatja fel.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen megmutattad, milyen egy varjú bőrében lenni. Végre egy olyan megközelítés, ahol nem zökkentettek ki "emberi" gondolatok.
    "A Másfajta hirtelen bukkant fel.
    Általában messziről észre szoktuk venni. De most valami mögül váratlanul lépett elő. Sokkolóan hatott ránk, pedig nem láttuk nála a varázságat, aminek messzire zengő hangjával le tudta rántani bármelyikünket a mozdulatlanságba. Még egészen magasból is."
    Ez a rész iskolapéldája lehetne minden állati szemszögből megírt történetnek szvsz. Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nagyon feldob, hogy a szándék célba ért.
      Győrvári József

      Törlés
  2. Meglepő és varázslatos. Kedvemre való kis novella, gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és örülök, hogy tetszett.

      Győrvári József

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.